• 19 Jan, 2015

Vi på Dagnelidkliniken utför en trygg tandblekning

Alla människor har olika grundfärg på sina tänder. Den kan vara mer eller mindre vit och skifta i gult, brunt, blått eller grått. En rätt genomförd tandblekning ger vitare tänder och ett vackert leende. Ibland kan det räcka med att tandhygienisten gör en professionell tandrengöring och putsar dina tänder.

Det finns ett stort antal olika metoder och tekniker för professionell tandblekning. Lite enkelt kan man dela upp dessa i ”stolsblekning” och ”professionell hemmablekning”.

Innan tandblekning
Hela och rena tänder ger ett bättre resultat av en tandblekning. Ett tandläkarbesök eller besök hos en tandhygienist för kontroll och rengöring inför en tandblekning är därför alltid bra investering.

Stolsblekning utförs på en klinik där behandlaren sköter det praktiska ungefär som vid ett vanligt tandläkarbesök. Hemmablekningen utförs i hemmet, dag och/eller nattetid, under 1–2 veckor med blekskenor och gel som man får från kliniken.

Ungefär 50 000 personer per år genomgår en professionell tandblekning. Den stora skillnaden mellan klinikadministrerad och hemmablekning med skenor och s.k. stolsblekning är att den senare är enklare, snabbare och något dyrare. Slutresultaten är likvärdiga.

Hos oss får du hjälp att bleka tänderna på ett säkert sätt. Genom att vi bedömer dina tänder och mun före blekningen försäkrar du dig om att dina tänder är i gott skick och minskar risken för fläckar, skador på tandköttet och svåra ilningar. Om du har fyllningar ska de vara av god kvalitet och det får förstås inte finnas något hål i tänderna. Ditt tandkött ska vara friskt och beläggningar eller tandsten ska tas bort.

Ifall du har många fyllningar eller annat som skulle kunna innebära risker, kan tandläkaren även behöva göra en inledande undersökning. Du får i så fall ett kostnadsförslag att ta ställning till. För att bleka tänderna måste du vara över 18 år och inte vara gravid eller amma, enligt Läkemedelsverkets regler.

Vilket av ovanstående alternativ som är det bästa är inte alltid självklart. Generellt har dock en legitimerad tandhygienist störst kompetens att avgöra vilket som passar patienten bäst.

I bägge fallen tar vi foto och färgprov på dina tänder så vi kan mäta resultatet.

Efter tandblekningen
För att resultatet ska stå sig längre ska du vara noga med din munhygien även i fortsättningen. Den närmaste tiden efter behandlingen är det viktigt att du undviker tobak, kaffe, te, vin och annat som kan missfärga tänderna. Tänk också på att blekning av tänder kan leda till att tänderna kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det går normalt över efter en tid.

Varmt välkommen till oss på DAGNELiDkliniken!

/ Tandhygienisterna på Dagnelidkliniken