Ont i tanden eller är det dags för nästa besök? Boka din tid till tandläkaren eller tandhygienisten enkelt här via onlinebokningen.

  • Publicerat:

  • 28 Nov, 2018

Muntorrhet försämrar munhälsan

I munnen finns både stora och små spottkörtlar som bildar saliv. De stora kickar igång produktionen när du äter och de små är igång lite hela tiden. Saliven ska vara trögflytande och har som uppgift att skydda och smörja munhålan, men ibland minskar mängden som vi har och det känns alldeles torrt. 

Ibland beror det på att du är stressad, förkyld eller för att du är uttorkad. Andra gånger kan det vara en biverkning av ett läkemedel, men särskilt påtagligt kan det bli om du har ett par-tre stycken som du tar varje dag. Om du lider av muntorrhet skyddar din saliv sämre mot hål i tänderna och du har också lättare för att få inflammation i tandköttet – därför är det extra viktigt för dig att regelbundet besöka tandläkare eller tandhygienist.

Sånt som du kan göra själv
Det finns flera små trick för att få igång salivet i din mun; sockerfria tuggummin med fluor, munsprej, gel och saliversättningsmedel. Du kan även skölja munnen med vatten och se till att tugga din mat riktigt ordentligt – tuggmotståndet i till exempel råa morötter får salivet att rinna till! Boka tid för fri konsultation hos oss på Dagnelidkliniken så kan vi besvara alla dina frågor och till och med mäta salivflödet i din mun, fräckt va?

Dela