Ont i tanden eller är det dags för nästa besök? Boka din tid till tandläkaren eller tandhygienisten enkelt här via onlinebokningen.

  • Publicerat:

  • 07 Nov, 2018

Friska hjärtan klarar sig bra

De senaste tio åren har stora studier gjorts som bevisar att en vanlig munhålebakterie som streptokocker orsakar ökad risk för blodproppar när den kommer ut i blodet.

En tredjedel av hjärt-kärlsjukdomar kan man se härstammar från munhålan och kan i sin tur ge hjärtinfarkt, kärlkramp, stroke och andra sjukdomar. Förebyggande behandling är därför a och o för att förhindra spridning av bakterierna från munnen till hjärtat, särskilt för de som ska genomgå någon typ av hjärtoperation. För dem rekommenderar man starkt att uppsöka tandläkare som lagar alla hål och tar bort all plack och tandsten, innan operationen för att ha en riskfri läkning efteråt.

Antibiotikakur före tandstensborttagning
Munhälsan påverkar inte bara munhålan utan hela kroppen och därför är det viktigt att berätta för tandläkaren om man har hjärtproblem. Vid tandlossning, rotkaries och tandsten kan det ibland vara aktuell att sätta in en antibiotikakur för att bekämpa bakterierna som kommer ut i blodomloppet under behandlingen. Prata med oss på Dagnelidkliniken så ser vi till att du mår bra före, under och efter. 

Jag vill bli kontaktad

Dela