Ont i tanden eller är det dags för nästa besök? Boka din tid till tandläkaren eller tandhygienisten enkelt här via onlinebokningen.

Tandreglering - Dagnelidkliniken göteborg

Du kan behöva tandregleras om dina tänder vuxit snett, sitter för tätt ihop, eller om det är något annat i sättet du biter ihop som behöver korrigeras. Denna typ av behandling benämns som tandreglering. En fast tandställning är vanligast bland unga, men kan användas i alla åldrar. Att tandregleras med hjälp av avtagbara skenor har blivit allt vanligare. 

En av de vanligaste orsakerna till tandreglering/ortodonti är att tänderna inte står i en jämn rad. Tänderna kan luta åt något håll, stå snett eller för trångt inpå varandra vilket i sin tur kan innebära svårigheter att komma åt och göra rent. Det kan även vara att tänderna uppe och nere inte passar ihop vid ditt bett och detta kan innebära problem för dig som tex spänningshuvudvärk och slitage på tänderna. 

Vi hjälper till med tandställning | Tandreglering hos Dagnelidkliniken i Göteborg

 

Varför behövs tandreglering?

Självklart kan det finnas flera olika anledningar till varför du eller din tandläkare rekommenderar en tandreglering. Det kan vara av estetiska själv, att du helt enkelt inte gillar hur dina tänder och ditt leende ser ut, men det kan även vara av i bett funktionen eller en kombination. Det absolut vanligaste orsaken till tandreglering är att ditt bett inte går ihop. 

  • Överbett - överkäkens framtänder står ut en bra bit framför tänderna i underkäken. Detta kan innebära att du har svårt att stänga bunden helt och att dina läppar möts och att tänderna kan skadas mer vid fall.

  • Underbett - tänderna i underkäken biter framför tänderna i överkäken. Detta kan innebära svårigheter att bita ihop, bita av saker och tugga.

  • Öppet bett framtill eller på sidorna - tänderna inte kontakt med varandra. Kan innebära svårigheter att äta, bita av och tugga ordentligt. 

  • Djupt bett - framtänderna i underkäken biter långt upp i gommen bakom överkäkens framtänder. Ibland kan det bli sår i gommen av underkäkens framtänder.

Man kan även tandreglera som en förbererande del om man ska sätta in tandimplantat eller tandbroar, eller en kommande käkoperation. 

 

Vem behöver tandreglering?

Oftast så upptäcks ett behov av tandreglering under en vanlig undersökning hos tandläkare. Där kan konstateras att en reglering är att rekommendera, men det är sedan upp till dig om du vill genomgå behandlingen. Barn och ungdomar upp till och med 22 år kan få kostnadsfri tandreglering om de har en bett avvikelse och en specialisttandläkare bedömer att en tandreglering ska göras. 

 

Även vuxna kan behöva att tandregleras. Då bekostas behandlingen själv. En tandregering kan ingå högkostnadsskyddet för tandvård om man har bettavvikelser. 

 

Olika typer av tandställning

Det finns två typer av tandställningar:

  • Avtagbar tandställning som du själv kan ta av och på.

  • Fast tandställning som limmas fast på fram eller baksidan av tänderna.

Tandreglering i Göteborg | Dagnelidkliniken är specialister på tandställning

En vanlig tandställning med räls fungerar i regel bra, men nackdelen är att det både tar lång tid och är kostsamt att nå önskat resultat. 

Aligners, eller osynlig tandställning är ett modernare alternativ till tandställningen, gjord i klar plast vilket gör att den både är smidigare att använda och ser bättre ut medan den används. Behandlingen med aligners tar dessutom i snitt endast 6—16 veckor. Den tillåter patienter, som inte vill använda en traditionell tandställning för att korrigera sina tänder, ett bra alternativ som innebär mindre obehag och lägre utgifter! 

Det är inte utan anledning som aligners har kallats ”bland det största som hänt inom den kosmetiska tandvården på senare år”.

 

Hur fungerar tandställning med  aligners?


Till skillnad från en vanlig tandställning så applicerar aligners ett jämnt och lätt tryck mot tänderna som för dem till dess rätta position. Den kan dessutom enkelt tas bort när du känner för det, till exempel när du ska äta eller borsta tänderna.
 När tänderna har rätats ut till det önskade läget, fästs en diskret ställning för att hålla dem på plats.

Finns det olika leverantörer att välja mellan?

Ja, det finns olika leverantörer på marknaden. Det som är gemensamt för alla är att planeringsfasen är samma och upplägget liknande. Terapiplaneringen består i kliniska foton, scanning av tänder och textförklaringar på behandlingen. Ser man till utformningen av skenorna så är alla är lika tunna och genomskinliga. Det finns en solklar marknadsledare och det är det amerikanska företaget Invisalign och deras varumärke Align. Deras skenor är helt skräddasudda över emaljen.

Andra varumärken är Sure Smile och Clear Correct. De skenorna går upp lite på tandköttskanten och tar på så sättet stöd på benkanten som finns ovanför tanden. Dagnelidkliniken är unika både i den långa erfarenhet vi har av denna typ av behandling samt att vi har ett eget lab. Lab by Dagnelid tillverkar (printar via Cad/Cam) egna skenor och därigenom blir behandlingen både snabbare och mer sparsam kostnadsmässigt för dig som kund.


I denna intervju med vår tandläkare Anders Rohlin har vi tagit upp alla frågor du kan tänkas ha om aligners. Läs mer här
 

Här berättar Sebastian, en av våra kunder hur han upplever tandreglering med aligners. Se videon här

Tandreglering med aligners

Invisalign tandställning - Hur fungerar den?

Invisalign är ett av många varumärken som tillhandahåller produkter för tandreglering med skenor. Invisaligns tandskenor flyttar dina tänder med hjälp av en serie nästan osynliga, borttagbara tandskenor som är specialgjorda efter dina tänder för högsta bekvämlighet. Efterhand som du byter tandskena varannan vecka kommer dina tänder att, lite i taget, dag för dag, gradvis att flyttas tills de når sitt beräknade slutliga läge. Bekväma, genomskinliga och borttagbara – Invisalign förvandlar ditt leende utan att störa din vardag. Något som fler än 2,5 miljoner människor över hela världen redan upplevt. Läs mer om Invisalign här.
 

På Dagnelidkliniken arbetar vi med Invisalign samt många andra varumärken för att erbjuda dig som kund och patient hos oss en valfrihet. Med vår höra kompetens, långa erfarenhet och stora utbud så hittar du garanterat en behandling som passar både tycke och plånbok.