Ont i tanden eller är det dags för nästa besök? Boka din tid till tandläkaren eller tandhygienisten enkelt här via onlinebokningen.

Tandreglering - Dagnelidkliniken göteborg

Du kan behöva tandregleras om dina tänder vuxit snett, sitter för tätt ihop, eller om det är något annat i sättet du biter ihop som behöver korrigeras. Denna typ av behandling benämns som tandreglering. En fast tandställning är vanligast bland unga, men kan användas i alla åldrar. Att tandregleras med hjälp av avtagbara skenor har blivit allt vanligare. 

En av de vanligaste orsakerna till tandreglering/ortodonti är att tänderna inte står i en jämn rad. Tänderna kan luta åt något håll, stå snett eller för trångt inpå varandra vilket i sin tur kan innebära svårigheter att komma åt och göra rent. Det kan även vara att tänderna uppe och nere inte passar ihop vid ditt bett och detta kan innebära problem för dig som tex spänningshuvudvärk och slitage på tänderna. 

Vi hjälper till med tandställning | Tandreglering hos Dagnelidkliniken i Göteborg

 

Varför behövs tandreglering?

Självklart kan det finnas flera olika anledningar till varför du eller din tandläkare rekommenderar en tandreglering. Det kan vara av estetiska själv, att du helt enkelt inte gillar hur dina tänder och ditt leende ser ut, men det kan även vara av i bett funktionen eller en kombination. Det absolut vanligaste orsaken till tandreglering är att ditt bett inte går ihop. 

  • Överbett - överkäkens framtänder står ut en bra bit framför tänderna i underkäken. Detta kan innebära att du har svårt att stänga bunden helt och att dina läppar möts och att tänderna kan skadas mer vid fall.

  • Underbett - tänderna i underkäken biter framför tänderna i överkäken. Detta kan innebära svårigheter att bita ihop, bita av saker och tugga.

  • Öppet bett framtill eller på sidorna - tänderna inte kontakt med varandra. Kan innebära svårigheter att äta, bita av och tugga ordentligt. 

  • Djupt bett - framtänderna i underkäken biter långt upp i gommen bakom överkäkens framtänder. Ibland kan det bli sår i gommen av underkäkens framtänder.

Man kan även tandreglera som en förbererande del om man ska sätta in tandbroar eller implantat, eller en kommande käk operation. 

 

Vem behöver tandreglering?

Oftast så upptäcks ett behov av tandreglering under en vanlig undersökning hos tandläkare. Där kan konstateras att en reglering är att rekommendera, men det är sedan upp till dig om du vill genomgå behandlingen. Barn och ungdomar upp till och med 22 år kan få kostnadsfri tandreglering om de har en bett avvikelse och en specialisttandläkare bedömer att en tandreglering ska göras. 

 

Även vuxna kan behöva att tandregleras. Då bekostas behandlingen själv. En tandregering kan ingå högkostnadsskyddet för tandvård om man har bettavvikelser. 

Tandreglering i Göteborg | Dagnelidkliniken är specialister på tandställning

 

Olika typer av tandställning

Det finns två typer av tandställningar:

  • Avtagbar tandställning som du själv kan ta av och på.

  • Fast tandställning som limmas fast på fram eller baksidan av tänderna.

En vanlig tandställning med räls fungerar i regel bra, men nackdelen är att det både tar lång tid och är kostsamt att nå önskat resultat. 

Inman Aligner, ett modernare alternativ till tandställningen, är gjord i klar plast vilket gör att den både är smidigare att använda och ser bättre ut medan den används. Behandlingen med Inman Aligner tar dessutom i snitt endast 6—16 veckor. Den tillåter patienter, som inte vill använda en traditionell tandställning för att korrigera sina tänder, ett bra alternativ som innebär mindre obehag och lägre utgifter! 

Det är inte utan anledning som Inman Aligner har kallats ”bland det största som hänt inom den kosmetiska tandvården på senare år”.

 

Hur fungerar tandställning med Inman Aligner?


Till skillnad från en vanlig tandställning så applicerar Inman Aligner ett jämnt och lätt tryck mot tänderna som för dem till dess rätta position. Den kan dessutom enkelt tas bort när du känner för det, till exempel när du ska äta eller borsta tänderna.
 När tänderna har rätats ut till det önskade läget, fästs en diskret ställning för att hålla dem på plats.

Invisalign tandställning - Hur fungerar den?

 

Invisaligns tandskenor flyttar dina tänder med hjälp av en serie nästan osynliga, borttagbara tandskenor som är specialgjorda efter dina tänder för högsta bekvämlighet. Efterhand som du byter tandskena varannan vecka kommer dina tänder att, lite i taget, dag för dag, gradvis att flyttas tills de når sitt beräknade slutliga läge. Bekväma, genomskinliga och borttagbara – Invisalign förvandlar ditt leende utan att störa din vardag. Något som fler än 2,5 miljoner människor över hela världen redan upplevt. Läs mer om Invisalign här.