Ont i tanden eller är det dags för nästa besök? Boka din tid till tandläkaren eller tandhygienisten enkelt här via onlinebokningen.

Tandprotes

Ibland kan det vara svårt att fästa en tandersättning permanent och därför kan en tandprotes vara ett alternativ. En avtagbar protes kan du själv sätta in och ta ut ur munnen. Proteser görs som både delproteser och helproteser. Läs mer här nedan. 

För mer information om de alternativ som passar bäst för dig, rådgör med din tandläkare. Hos oss kan du boka en kostnadsfri konsultation.
Ring oss på  031 – 386 92 00 så bokar vi in en tid som passsar dig.

Olika typer av proteser

Helproteser

En helprotes tillvärkas för att ersätta tänderna i en hel käke, antingen uppe (överkäksprotes) eller nere (underkäksprotes).
Matierialet som används är ett hållbart platsmaterial och utformas för att passa perfekt i munnen. Alla proteser är unika för varje person och självklart kan även tändernas form och färg fås enligt önskemål.    

Delproteser

En delprotes ersätter en eller flera tänder i tandraden. Den utformas lite annorlunda än helprotesen, med en metallstruktur, i grunden som sedan byggs på med hållbart platsmaterial. Man använder de kvarvarande tänderna som stöd för att förankra protesen och sitta på plats.   

Temporära proteser

Temporära proteser kan användas under behandlingsskeden, tex under läkningsprocessen efter det att tänder har tagits ut och tandköttet och benet behöver tid att löka och vila. En temporär protes är en tillfällig lösning i väntan på den fullständiga behandlingen kan slutföras. 

Anledningen till att man använder en temporär protes kan till exempel vara för att täcka en glugg som uppkommit när man tagit bort en tand som syns när man ler och pratar. Detta för att du ska kunna leva som vanligt under läkningsprocessen och inte behöva sakna en eller flera tänder. 


Tillbaka till Dagnelidkliniken.se/behandlingar