Ont i tanden eller är det dags för nästa besök? Boka din tid till tandläkaren eller tandhygienisten enkelt här via onlinebokningen.

Tandkrona

Vad är en tandkrona?

En krona som nu för tiden oftast är gjord i fullporslin, är en konstgjord del av en tand som täcker större delen av tanden. Denna behandling används oftast för att reparera och ersätta delar av en tand som blivit skadad/förlorad av olika anledningar. Det finns olika typer av porslinsersättningar då en tand är skadad. En krona täcker hela tanden medan en fasad enbart täcker en del av tanden.

Före och efter bild

Hur går behandlingen med tandkrona?

Då en tand ska förses med en porslinskrona, avlägsnas först den skadade delen av tanden som behöver ersättas med porslin. Med hjälp av en scanner skickas sedan sedan denna information vidare till våra egna tandtekniker och på så sätt slipper man ta traditionella avtryck på tänderna. Tack vare vår moderna CAD/CAM-teknik och lokala tandtekniker kan vi sedan skapa ett porslinskrona inom samma dag som sedan cementeras fast på den aktuella tanden. Slutresultatet ser väldigt naturligt ut vad gäller lyster, färg och form. Porslinsfasader, den sorts skalfasad vi alltid använder, är en bra lösning för kraftigt missfärgade tänder och mindre snedställningar. Slutresultatet ser naturligt ut vad gäller lyster, färg och form. Tack vare vår moderna CAD/CAM-teknik och lokala tandtekniker kan vi skapa ett nytt leende inom samma dag. Det är enklare än du kanske tror att få skalfasader. Hos oss på Dagnelidkliniken har behandlingen fyra tydliga steg. Läs mer om dem nedan.

Steg 1: Kostnadsfri konsultation för tandkronor på vår Göteborgsklinik

Det första steget i behandlingen är en kostnadsfri konsultation på plats hos oss. Tanken med det är att vi ska få en bild av vad du är ute efter och att du ska bli välinformerad om olika alternativ och kostnaden. Under konsultationen pratar du och tandläkaren igenom dina önskemål. Här kommer även tandläkaren att dela sitt perspektiv och göra en bedömning av vilka förutsättningar och möjligheter som finns. Vid besöket tar vi även röntgenbilder, foton i vår fotostudio och avtryck för att få fram en modell. Du får med dig ett detaljerat förslag på kostnad för porslinsfasader – eller andra behandlingar som ni kommer överens om.

Steg 2: Modell för tandkronan tas fram och testas

Väljer du att gå vidare med behandlingen tar vi fram en modell över hur tänderna kommer att se ut när allt är klart. Tanken är att kontrollera att slutresultatet kommer fungera, inte påverka bettfunktionen och se bra ut från både ditt och tandläkarens perspektiv. Det här gör oftast tillsammans med en tandtekniker, eftersom det är de som skapar fasaderna. En stor fördel med att få porslinsfasader hos Dagnelidkliniken i Göteborg är att vi har ett eget tandtekniskt labb med egna tandtekniker. Det gör processen smidigare och snabbare för dig som kund.

Steg 3: Förberedelse inför montering av krona

Nästa gång du är tillbaka hos oss kommer vi förbereda dina tänder för fasaderna. Vi slipar ner en ytterst liten del av din tand, som den nya ytan (fasaden) ska fästas på. Tills fasaderna är klara får du provisoriska fasader som skyddar ytan och dina tänder.

Steg 4: Montering av tandkronan i porslin

Självklart går vi igenom hur du tar hand om dina tänder och fasader på bästa sätt. Om du gnisslar eller pressar tänder på nätterna gör vi en bettskena för att skydda dina fasader. Vi bokar även en tid till dig för ett återbesök på Dagnelidkliniken.

Vad kostar en tandkrona?

Om en tand är skadad och därmed i behov av en krona, får man alltid en en viss del av kostnaden ersatt av Försäkringskassan. Om du ska sätta in kronor på tänder av estetiska skäl står du som patient för hela priset själv. Om du ska sätta in skalfasader på tänder av estetiska skäl, vilket är vanligast, så ingår kostnaden inte i tandvårdsbidrag eller högkostnadsskydd. Du som patient står för hela priset. Men vad kostar skalfasader? Vi tycker det är viktigt att vara raka med kostnad för behandlingar gentemot våra patienter. Därför får du ett tydligt kostnadsförslag med dig efter den första konsultationen hos oss. Alla insättningar av skalfasader ser inte likadana ut – därför kan även priset variera. Vissa behöver fasader på flera tänder medan vissa bara behöver åtgärda en tand. Kanske är tandfasader inte rätt alternativ för dig alls. Kanske behövs andra behandlingar som komplement. Till exempel tandreglering och framtagning av en bettskena. Allt det här kommer vi diskutera med dig på konsultationen. Tandläkarna hos Dagnelidkliniken i Göteborg är lätta att prata med, så tveka inte att ta upp frågor kring dina porslinsfasader och pris. På en kostnadsfri konsultation har du inget att förlora. Så kontakta oss genom att fylla i ett kontaktformulär eller ring till 031 – 386 92 00.

När en tand delvis har blivit skadad av antingen hål eller en fraktur kan man idag många gånger bevara mesta möjliga av tandens egna struktur. Detta åstadkommes med modern porslinsteknik och adhesiv fastsättning.

Ett avtryck tas av din tand antingen digitalt eller på konventionellt sätt med avtrycksmassa. Därefter framställs rekonstruktionen av en tandtekniker på plats, individuellt anpassat efter just din situation.

På så sätt skapas en mycket stark integration mellan tand och material, vilket också möjliggör en optimal funktion och estetik i behandlingen. Din tand känns och ser helt enkelt naturlig ut igen. Ett onlay innebär också att man slipper en större behandling med krona. Allt detta kan vi utföra inom samma dag då tandtekniker arbetar lokalt i kliniken.

 

Nedan syns behandling med fasader på båda framtänder, 1:1 och 2:1. Båda framtänderna var nerslitna och skadade. Vill du veta mer om Victoria och hennes behandling. Läs mer här och se henne berätta om behandlingen själv.

 

Krona

En krona är en rekonstruktion som helt täcker en skadad tand. Målet är att förstärka tandens försvagade struktur och återställa funktion och estetik på bästa möjliga sätt. 

Vi föredrar att arbeta med moderna, biokompatibla porslinsmaterial liksom vid onlay, allt för att återskapa den naturliga situationen åter. Exempel på situationer där en krona kan behövas är: 

  • Byta ut en omfattande lagning där endast mycket lite av tanden kvarstår
  • Skydda en frakturerad tand
  • Forma om en missbildad tand
  • Stärka en tand som genomgått rotfyllning och därmed blivit försvagad

Boka tid till tandläkare på Dagnelidkliniken.
Har du frågor eller funderingar, ring oss på 031 – 386 92 00 

Om tandens rot är skadad behöver tanden rotfyllas innan en krona kan fästas på. Läs mer om rotfyllning här. 

Tillbaka till Dagnelidkliniken.se/behandlingar